2009. február 16., hétfő

Bálint napot ünnepeltünk !!!

Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*


Bálint nap

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és család névként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, nép hiedelem fűződött a Bálint alakjához. Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyas oltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
Sok templom Bálintot tiszteli védő szentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.Vannak a Bálint naphoz fűződő táj jellegű szokások:- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.-
A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védő szentjének tartják.- A horvátok nép hite szerint a madarak Bálint napon tartják menyegzőjüket.- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itató vizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.


Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

A babonák legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy találják, hódítsák és tartsák meg életük remélt párját. Például, ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. Ha már megvolt a jelölt, olyan almát kellett fogyasztaniuk, aminek kilenc magja van. Amennyiben megették a gyümölcsöt, magvait pedig beleszórták a kiválasztott férfi zsebébe, a szerelem szinte biztosnak tűnt."Amennyiben ezek a praktikák nem voltak sikeresek, fel kellett venni a hóból a kiszemelt férfiú lábnyomát, amit aztán el kellett ásni a küszöb alá, így az azt átlépő fiatalember még abban az évben biztosan megkérte a hajadon leányzó kezét. Persze azt már a lánynak kellett elérnie, hogy a legény átlépje azt a bizonyos küszöböt" - teszi hozzá Csörgő Zoltán.Vélhetően a Bálint-nap szerelmi hagyományai a nép hitben római eredetűek, és a Lupercaliához kötődhetnek. Igaz, ezt az ősi pásztor ünnepet nem február 14-én, hanem 15-én tartották, és termékenységi rítusok kapcsolódtak hozzá. Később ezt a napot Szent Valentin orvos és ókeresztény püspök gyógyításával és halálával hozták összefüggésbe, aki hitéért 269-ben vértanú halált halt. Mindenesetre Gelasius pápa rendelte el 496-ban, hogy attól kezdve Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék.

Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

Hazánkban Bálint napját manapság egyre többen csak Valentin napként emlegetik. Ezen a napon - amelyet még a szerelmesek napjának is neveznek világszerte - megajándékozzák szeretteiket az emberek. Itthoni népszerűsége alig 15 esztendőre tekint vissza. Természetesen a Valentin napnak is mint minden ilyen jellegű ünnepnek megvannak a követői és az ellenzői is. Írásomból a Valentin nap eredetétől kezdve a kapcsolódó babonákig sok érdekes információt megtudhat az érdeklődő.
Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtön őr vak leányának hite erejével adta vissza a látását. Az ifjú 270. év február 14-i kivégzése napján a kedves leánynak küldött üzenete végén ez állt: „A Te Valentined”. Ez az utolsó üzenet szolgált példaként, és elterjedt az üdvözlet küldés szokása a szerelmesek között.
Egy másik variáció szerint ez a lány teljesen ép látású volt, viszont szerelembe esett Valentinnel. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott a lánynak, hogy "a Te Valentined", illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé a fenti szöveggel.
Egy harmadik variáció szerint nincs semmilyen leány, csak annyi történt, hogy - miközben a vesztőhelyre vitték - azt kiáltotta a tömegnek, hogy "Ne felejtsétek Valentint!", és "Szeretlek benneteket!" A szeretet motívuma mindegyik esetben meghatározó erővel van jelen, s ennyiben mintegy előkészíti napjaink megemlékezés sorozatát.

Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

Az ünnep egy régi történetre vezethető vissza: a római birodalomban február 15.-ét Júnó isten asszony tiszteletére ünnepelték, és ott is a tavasz hírnökének, a fiatal szerelmesek ünnepének ismerték. Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14.-én Szent Valentinre emlékezzenek. A középkorban más országokba is elterjedt a Valentin-nap, így például az angolok már 1446-ban ünnepelték. A leányok szív alakú lapra írták kedvesük nevét és a fiúk kabátjukra tűzték. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlő kártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Ebben az időben egy durva változata is elterjedt ennek a szép hagyománynak: megjelentek karikatúrákat és sértő verseket tartalmazó Valentin-napi kártyák. Szerencsére a köszöntésnek eme, vadabb változata gyorsan feledésbe merűlt. Érdekesség, hogy a legdrágább Valentin-napi ajándékkal egy indiai uralkodó lepte meg kedvesét 1891-ben: a gyémántokkal kirakott elefántcsont készlet ára 520 ezer dollár volt. A Valentin napi ünnep és köszöntés Magyarországon az 1990-ben éledt fel. Napjainkban számos országban a köszöntés nem csak a szerelmesek szokása: a gyermekek megajándékozzák szüleiket, tanáraikat, de az egymást szerető emberek is köszöntik egymást. Valentin nap "jelvénye" a piros szív, ami a virágcsokrokba, de az apró ajándék dobozokba is bekerül.

entValentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

Valentin virágai:Ezen a napon ajándékozzák szerte a világon a legtöbb virágot. A legkedveltebb Valentin napi virág a piros vagy bordó rózsa, de más színű rózsát is szívesen adnak ezen a napon az emberek egymásnak. A tavasz közeledtével a hajtatott hagymás virágok is igen népszerűek. Különösen a tálban összeültetett, mécsesekkel díszített hagymás virágok szolgálnak kedves ajándékként. A virág divatot Hollandiában "csinálják". A Valentin remek alkalom a trendek, a különféle irányzatok bemutatására. Természetesen malom kerék nagyságú csokrokra csak kevés szerelmes férfinak telik. Szerencsére a virág kötők sok ötlettel, kiegészítővel néhány szál élő virágból is gyönyörű csokrokat tudnak varázsolni. Virágok dolgában bátran eltérhetünk a sémáktól, fantáziánknak pedig csak esetleg a pénztárcánk vethet gátat. Sokan kapunk ezen a napon vágott virágot, amelyek sajnos gyakran igen hamar elhervadnak.

Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

Az alábbi hasznos tanácsokat megfogadva tovább gyönyörködhetünk bennük:
- Fontos, hogy minden estében makulátlanul tiszta edénybe helyezzük a virágokat. - Közvetlenül a víz beállítás előtt vissza kell vágni a szárakat. Átlós vágással nagyobb felületen tudják a virágok a vizet felvenni. - A hideg víz árt a virágoknak, felgyorsítja a hervadást. A vágott virágok leginkább a meleg (40 C° körüli) vizet szeretik. - Érdemes készen kapható virág tartósítókat használni. - A virágokat nem szabad gyümölcsös tál, kiváltképpen alma, körte közelébe tenni, mert a gyümölcsök által kibocsátott etilén gáz hervasztja azokat. - Háromnaponta ki kell mosni a vázát, teljesen le kell cserélni a vizet és újabb adag virág tartósítót kell belekeverni a vízbe. - A lakás hűvösebb helyiségébe elhelyezett virágok tovább maradnak frissek. - Ajánlatos színes üveg vázába helyezni a virágokat, mert minél sötétebb az edény, annál kevésbé tudnak a vízben azok a moszatok elszaporodni, amelyek miatt a víz büdös és nyálkás lesz.
Hatása a munka helyeken:
Az egyik internetes statisztikai oldal megfigyelése szerint, a Valentin napot megelőző hetekben az egyes vállalatoknál arra lehet számítani, hogy az alkalmazottak mind gyakrabban keresik fel az ékszer- és virág boltok, randi helyek honlapjait a munka helyi gépről. Jóllehet, ez a tény önmagában még nem jelenti az adott vállalat termelékenységének csökkenését. A fent említett web oldal abban is segíti a cégeket, hogy oly módon szabályozhassák alkalmazottaik hozzáférését a különféle áruházi, virág-, képeslap-, ajándék küldő, randi honlapokhoz, hogy az internet böngészése ne vesse vissza a termelékenységet.
Népi babonák:Bálint napjához (február 14), amit manapság már általában csak Valentin napnak neveznek rengeteg babona kapcsolódik. Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.A szerelmesek ünnepén több taktikát alkalmaztak elődeink azért, hogy megszerezzék és megőrizzék szerelmeiket. Így pl.: olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni ezen ügyeskedést végző lányba. Akik pedig nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg.Bálint napi időjóslás: ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés.
Valentin napon nem szabad megsértődni, megharagudni. A régi vagy az aktuális kapcsolat fényét, emlékét ugyanis nem homályosíthatja el egy-egy keményebb szó, egy őszintébb mondat. Még az sem, ha a másik fél "túllép" a szerelmesek napja hagyományain és az illető munkájáról, karrierjéről, esetleg köz szerepléséről mond nem éppen hízelgő véleményt.
A Bálint (Valentin) napi szokások azt is lehetővé teszik, hogy plátói szerelem egyik élvezője (szenvedője) küldjön üzenetet a másiknak. Még akkor is, ha valamelyik fél "csak" csodálja, bálványozza szíve választottját, de nem kap viszonzást. A be nem teljesült szerelem, a kielégítetlen vágyakozás is e nap téma köréhez tartozik.

Valentines Day graphics for hi5 comments
Valentine's Day hi5 Comments - Love Comments*

Így, mi is meg ünnepeltük kis Családom körében ezt a napot, kellemes meglepetésben volt részem, romantikus vacsorával kenyeztettek :)
itt a bizonyiték:
Photobucket

Nincsenek megjegyzések: