2009. január 19., hétfő

A Séta téri tó is befagyott !












Gondoltam írok egy pár sort, a parkról:


A kolozsvári Séta tér a város központjában, a Kis-Szamos partján elterülő park, területe kb. 13 hektár. Gesztenyefái több, mint száz évesek.1827. február 1-jétől a Jóltevő Asszonyi Egyesület bérbe vette a várostól a Hangyás-berket, hogy ott sétáló helyet létesítsen. 1838. május 1-jén Városi Sétahely-bizottság létesült, mely átvette a Sétatér kialakításának feladatát a Jóltevő Asszonyi Egyesülettől. Az 1830-as évek elején nyílt meg, kezdetben Népkertnek nevezték. 1860. szeptember 15-től a Sétatéri Bizottság (elnöke gróf Mikó Imre) gondozza a Sétateret. 1862-ben alakult meg a Kolozsvári Kereskedelmi Ifjak Dalárdája, melyet Stöger Béla, a színház opera részlegének kar mestere vezetett. A kórus esténként a sétatéri tó partján énekelt.
1865. szeptember 2-án
Haller Károly kezdeményezésére megalakult a Sétatér-Egylet, amely átvette a városi Sétatéri Bizottságtól a Sétatér rendezését, gondozását, kialakíttatta a sétányokat, kiásatta a tavat, zene pavilont emeltetett. 1871-ben Korcsolya-Egylet alakult a városban, mely kibérelte a séta téri tavat, és a szigetére 1877-ben fa korcsolyacsarnokot építtetett. 1873-ban A Sétatéren lövölde épült. 1874. június 13-án nyílt meg a Zimmermann Henrik tervei szerint a Séta tér részeként épült favázas nyári színkör (ma ez ad helyet az Állami Magyar Színháznak). 1896–1897-ben épült fel a Pákey Lajos tervezte korcsolya pavilon és a kioszk.
A Felsőbb Leányiskola, amelyet igazgató nőjéről
De Gerando-nak neveztek, 1900-ban költözött a séta téri új épületbe, amelyet Alpár Ignác tervezett (ma az egyetem kémiai kara található itt). 1912 őszén Janovics Jenő a séta téri szín körben mozit rendezett be.
A Séta téren található
Liviu Rebreanu és George Coşbuc szobra, amelyeket az 1960-as évek végén állítottak fel.
Egy 2007-ben aláírt szerződés szerint séta téri kaszinó épületét a városi Filharmónia számára fogják átalakítani. És íme egy pár régi kép, a hajdani Séta térről:









































1 megjegyzés:

Angyalicsalád írta...

"Azok a regi szep napok", jo otlet volt a regi kepekkel, csak igy tovabb, Eniko